Als ouder van een kind dat allergisch is voor koemelk kun je besluiten om dicht bij huis te blijven, waar je weet dat je alles voorhanden hebt om je kind goed te kunnen voeden. Het is echter leuk om samen met je kindje de wereld te ontdekken al is het maar door op bezoek te gaan bij een vriend of een weekendje uit. Reizen met een kind dat allergisch is voor koemelk verloopt veel vlotter na een grondige planning. Deze buitenhuis-tips zal het ondernemen van een trip gemakkelijker en aangenamer maken voor iedereen.

Blijf op de hoogte van praktische voorschriften voor flesvoeding

Als je gaat vliegen, lees dan zeker de voorschriften. Vele luchthavens wereldwijd vermelden bijvoorbeeld niet hoeveel flesvoeding je mee mag nemen in een vliegtuig; controleer dus vooraf bij de luchthaven. Of je nu over het land, door de lucht of over water reist, zorg er steeds voor dat je alle richtlijnen volgt voor het bereiden en bewaren van je flesvoeding. Bereidingsinstructies voor flesvoedingen van Nutramigen vind je in de rubriek Producten.

Neem allergievriendelijke snacks mee

Indien je kindje is gestart met bijvoeding is babyvoeding in potjes een gemakkelijke snack of maaltijd voor onderweg. Controleer altijd de etiketten op de aanwezigheid van koemelkeiwit.

Oudere kinderen houden van voedzame voeding uit het vuistje die ze zelf kunnen eten. Ideeën voor snacks voor onderweg:

 • Gestoomde groente sticks
 • Fruit-sticks
 • Rijstwafels
 • Goed doorkookte pastavormen

Controleer nauwkeurig het etiket op de verpakkingen voor verborgen melkproducten (zie Welke voedingsmiddelen bevatten koemelkeiwit? In Nieuwe voedingsmiddelen introduceren) en voorkom gevaar op verslikken door ronde voedingsproducten zoals druiven, bessen en kerstomaten en harde voedingsproducten zoals rauwe wortel, gedroogd fruit, harde snoepjes en volledige noten te vermijden. Beperk het veelvuldig gebruik van vruchtensap doordat dit diarree kan veroorzaken als kinderen er teveel van drinken. Nutramigen kan worden gebruikt in recepten tijdens de bijvoeding.

Bereid het menu voor onderweg voor oudere kinderen voor

Het goede nieuws over het verpakken van snacks voor oudere kinderen met koemelkallergie is dat u hetzelfde voedsel kunt eten als zij, neem dus extra mee. Enkele melkvrije opties voor een coolbox of geïsoleerde zak zijn:

 • Komkommer- of paprikasticks met hummus of guacamole-dip
 • Boterhammen belegd met melkvrije ingrediënten (zoals ham en kaas zonder melk)
 • Plakjes melkvrije kaas en volkorencrackers
 • Vers fruit met appelmoes-dip

Enkele minder snel bedervende hapjes die geschikt zijn voor oudere kinderen met koemelkallergie zijn:

 • Crackers
 • Rijstwafels
 • Gedroogd fruit
 • Popcorn (zonder boter)

Een handige tip voor alle leeftijden

Vochtige doekjes vormen een verborgen wapen tegen kiemen en onzichtbare melkallergenen wanneer uw kind koemelkallergie heeft. Als je geen gootsteen en zeep kunt vinden, gebruik dan doekjes voor je handen en die van je kind alvorens voedsel aan te raken. Je kunt vochtige doekjes ook gebruiken om tafels en stoelen af te vegen in wegrestaurants, klaptafletjes in vliegtuigen en elk ander oppervlak waar je kind tijdens het reizen mee in contact kan komen.

Raak vooral niet ontmoedigd door dat beetje extra reisplanning voor je kind. Studies hebben aangetoond dat de meeste kinderen over koemelkallergie heen groeien en terug naar een normale voeding kunnen tegen de leeftijd van 3-5 jaar, en mogelijk zelfs vroeger als ze Nutramigen* LGG® krijgen. Profiteer ondertussen van het reizen om je kind nieuwe ervaringen bij te brengen waarvan je niet wilt dat hij/zij die zou moeten missen.