Elk kind wilt zich graag opgenomen voelen bij het spelen en op feestjes. Als ouder/verzorger van een kind met koemelkallergie kan een uitnodiging voor een verjaardagsfeestjes of ander evenement stress opleveren. Hoe kun jezelf meer gerust voelen en je kind volledig laten genieten? Met deze stappen kun je je kind met koemelkallergie helpen verder te genieten van het beste wat de kindertijd te bieden heeft.

Oefening baart kunst

Je kind leren hoe veilig om te gaan met melkproducten kan beginnen in je eigen keuken, waar hij/zij zich vertrouwd voelt en je alles onder controle hebt. Thuis oefenen kan hem/haar voorbereiden voor wanneer je bij anderen op visite gaan — en zorgt ervoor dat je deze ervaring meer normaal gaat vinden. Wat je leert hang af van de leeftijd van je kind. Enkele mogelijkheden zijn het zoeken op de etiketten naar verborgen melk (zie Welke voedingsmiddelen bevatten koemelkeiwit? In Nieuwe voedingsmiddelen introduceren), het vinden van melkvrije vervangproducten en het creëren van eigen kleurenlabels om veilig keuzes te kunnen maken.

Blijf positief

Praat liever over alle leuke dingen die gepaard gaan met een sociale activiteit in plaats van je bezorgdheid te uiten over de koemelkallergie van je kind. Door de aandacht niet meer alleen te vestigen op eten maar ook op plezier, kun je je kind helpen ervaren hoe het maken van plezier de vervelende eetmomenten even vergeet. Ban ook geen speciale traktaties — er bestaan vele melkvrije opties en recepten.

Geef allergievriendelijke snacks mee

Een manier om te verzekeren dat je kind iets melkvrij te eten krijgt, is om iets vanuit huis mee te geven. Enkele ideeën voor oudere kinderen zijn bijvoorbeeld fruitsla, groentensticks en hummus, popcorn, crackers zonder koemelk, boterhammen zonder melk en rijstwafels. Als je kind uit gaat waarvan je op voorhand weet dat er getrakteerd zal worden kun je hem/haar bijvoorbeeld een cupcake meegeven die gemaakt is met een vervangproduct voor melk zodat hij/zij ook kan meegenieten. Als je genoeg maakt zodat de kinderen kunnen delen, is het raadzaam om een portie in apart doosje te bewaren om kruiscontact door andere grijpgrage handjes te vermijden.

Praat met de leraar/lerares of klassenouder

Je zult aan iedereen die voor je kindje zal zorgen een spoedcursus willen geven over koemelkallergie. Zorg er hierbij voor dat het belang van het volgen van het dieet helder is. Vraag advies over het uitleggen van koemelkallergie aan andere mensen.

Voor sommige kinderen is het ook noodzakelijk dat er rekening meegehouden wordt dat creatieve activiteiten blootstelling aan melk kunnen geven. Enkele mogelijke bronnen zijn bepaalde types van vingerverf, scheercrèmes en stofvrij krijt. Controleer de etiketten (indien voorhanden), verifieer de ingrediënten door contact op te nemen met de fabrikant, of zoek naar recepten om je eigen melkvrije voorraad te maken.

Stel veel vragen

Stel — op een vriendelijke manier — veel vragen over wat je kind zal doen wanneer hij/zij gaat spelen bij een vriendje of tijdens een schooldag. Hoe meer je begrijpt wat je kindje zal tegenkomen, hoe beter jezelf kunt voorbereiden en hoe gemakkelijker het voor je is om hem/haar te laten gaan.