Vele gezinnen kijken ernaar uit om samen buiten huis te eten. Soms is het nodig om iets te eten te bestellen om mee te nemen, vooral wanneer je reist. Je kunt natuurlijk een melkvervanger, zoals Nutramigen* LGG®, meenemen voor je baby of kleuter met koemelkallergie, evenals andere snacks waarvan je weet dat ze geen melk bevatten. Als je echter met je kindje naar een restaurant gaat, is het misschien goed om dit vooraf te plannen en de juiste vragen te stellen om een gezellig etentje niet in gevaar te brengen. Dit kun je doen om je voor te bereiden.

Zoek naar allergievriendelijke restaurants

Om te weten of een restaurant gerechten kan serveren die geschikt zijn voor de voedselallergieën van je kind, is het goed om eerst de website te raadplegen om na te gaan of er allergie-informatie beschikbaar is online. Telefoneer, indien mogelijk, vooraf en bespreek menu-items die geschikt zijn voor je kind, of vraag of ze iets “off-menu” kunnen maken dat geschikt is. Het is altijd beter om op voorhand te checken, zodat je tijdens het eten meer kunt ontspannen. Het is ook een goed idee om rond te vragen naar aanbevelingen van andere ouders van kinderen met voedselallergieën.

Een waarschuwingskaart voor koemelkallergie opstellen

Dit is eenvoudigweg een kaart op zakformaat waarop wordt vermeld dat je kind koemelkallergie heeft en uitlegt wat dit betekent. Via de kaart kan het personeel van het restaurant worden gevraagd ervoor te zorgen dat er geen melkproducten worden gebruikt bij de bereiding van het gerecht voor je kind en dat de gebruiksvoorwerpen en andere hulpmiddelen voor het bereiden van het voedsel vóór gebruik worden gereinigd. Vergeet niet ze te bedanken voor hun hulp.

Kijk uit voor verborgen melkbronnen

Vraag, alvorens te bestellen, een lijst met alle ingrediënten in gerechten die je overweegt. Soms kunnen vis en zeevruchten of vlees worden gebakken in boter of room of kunnen voor de bereiding van plantaardige bijgerechten boter of kaas worden gebruikt. Vraag om menu-items ‘droog’ te serveren en let op niet vermelde ‘toevoegingen’. Wat het dessert betreft, vraag of ze ter plaatse worden gemaakt; indien niet kan het zijn dat de chef niet alle gebruikte ingrediënten kent en of ze geschikt zijn voor een kind met koemelkallergie.

Zeg dank u!

Vergeet niet je waardering te tonen na een goede ervaring in een allergievriendelijk restaurant. Bedank het personeel omdat ze je gezin hebben geholpen om van een etentje te genieten en geef je goede ervaringen door aan andere ouders van koemelk allergische kinderen.