Wanneer een kind koemelkallergie heeft, kan eten een opgave worden. Hier leer je hoe je kind kunt helpen een gezonde, veilige relatie te krijgen met eten.

Ouders van een kind dat allergisch is zoeken soms manieren om plezier te maken zonder dat er voedsel aan te pas komt. Eten is echter een dagelijkse behoefte en brengt belangrijke herinneringen en sociale contacten met zich mee. En doordat je kind waarschijnlijk terugkeert naar normale voeding tegen de tijd dat hij/zij naar de basisschool gaat, wil je niet dat hij/zij bang wordt van het voedsel waar hij/zij later zo van zal kunnen genieten. Hoe help je kindje om zijn/haar innerlijke fijnproever te vinden?

Ga op schattenjacht in de supermarkt

Het zoeken naar leuke voedingskeuzes voor een kind met koemelkallergie kan aanvoelen als een steeds groter wordende strijd... of misschien als een groot avontuur. Neem je kind mee naar de supermarkt. Als hij/zij groot genoeg is om enkele letters te herkennen, vraag hem/haar dan eens om naar het woord ‘melk’ te zoeken op de etiketten.

Maak van je keuken een veilige zone

Het is gemakkelijker om plezier te hebben wanneer je weet dat je huis een veilige plaats is voor het bereiden van allergievriendelijke recepten met je kind. Hier volgen enkele suggesties:

  • Bewaar zuivelproducten in afzonderlijke delen van kasten of koelkasten
  • Maak gescheiden zones in de keuken voor het bereiden van voedsel
  • Was snijplanken, gebruiksartikelen en handen voor en na de voedselbereiding
  • Houd deksels op de pannen
  • Gebruik een afzonderlijke roerlepel voor elke pan
  • Veeg gemorste voeding onmiddellijk op met een wegwerpbaar doekje
  • Gebruik speciaal gekleurde borden en kommen voor het serveren van melkvrij voedsel
  • Bewaar voedsel in een gesloten bakje tot het wordt opgediend

Focus op vers

Of je je kind nu meeneemt naar een appelboomgaard, een aardbeienveld of misschien je eigen tuin, ze houden er allemaal van fruit, groenten en kruiden te plukken om thuis te proeven. Laat je kind toe de vers geplukte producten te helpen spoelen — dit is een leuk excuus om met water te kunnen spatten.

Creëer melkvrije versies van lievelingsgerechten

Dankzij vervangproducten voor melk en kaas — en vele creatieve chefs — zijn er zeer veel allergievriendelijke favoriete kindergerechten beschikbaar online of in onze Handleiding voor ouders van kinderen met koemelkallergie. Of je kunt zelf familiegerechten aanpassen met vervangproducten voor melk. Voor vele gerechten volstaat het om de melk gewoon te vervangen door dezelfde hoeveelheid water of Nutramigen

Moedig spelen met voedsel aan

Geef je kind toestemming om met schone vingers in het eten te wroeten. Help je peuter om koekvormpjes te leren gebruiken om melkvrij brood in leuke vormpjes te snijden. Daag een ouder kind uit om snacks in de vorm van een dier of letter van het alfabet te rangschikken.

De meeste voedingsactiviteiten kunnen worden aangepast voor een kind dat allergisch is voor melk. Voor je het weet zal je peuter waarschijnlijk terugkeren naar normale voeding — kun je zorgen over koemelkallergie achter je laten — en houdt hij/zij alleen nog prettige herinneringen over aan het spelen in de keuken.